Današnja nedjelja poučava nas: kakve učenike Isus treba ili kakvim nas Isus učenicima želi? Luka počinje važan odlomak svog evanđelja koji se može nazvati „Isus na putu.“ Da! Isus je na putu u Jeruzalemu. „Sa svom odlučnošću Isus krene prema Jeruzalemu“ – gradu svoje muke i smrti. Isus je krenuo u 'susret' svojoj sudbini, usprkos svemu i svima. Od središta Božje prisutnosti Jeruzalem će postati mjesto nasilne odbačenosti utjelovljenoga Boga. No, Jeruzalem nije cilj njegova puta. Luka sav taj dio njegova života, njegov spasiteljski život, stavlja pod znak uznesenja ili proslave. Na svom put, Isus je odlučan, beskompromisan, dosljedan i uporan. Nitko i ništa ga ne može odvratiti ili skrenuti s njegova odabranog i zacrtanog puta. Čovjek koji smjelo kroči, utrtom ili neutrtom stazom, prema cilju koji je izabrao, mora računati i s poteškoćama. Odlučan čovjek izaziva protivljenja drugih. Zatim, mora računati da će na svom putu naići na razne prepreke koje će morati savladati i pobijediti. Takvu odrješitost i potpunu predanost kod opredjeljenja za sebe i za svoje Evanđelje, Isus zahtijeva od svih svojih učenika, a u konačnici i od svih svojih sljedbenika – od svih nas.

KALENDAR

Srijeda, 3. srpnja:         Blagdan svetog Tome, apostola.

Petak, 6. srpnja:           Blagdan sv. Ćirila, monaha i Metoda, biskupa; slavenski apostoli, zaštitnici naše metropolije i suzaštitnici Europe.

Subota, 6. srpnja:         Deseta obljetnica smrti biskupa Ćirila Kosa.

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 2. srpnja u 20 sati u župnoj dvorani je redoviti mjesečni susret bračnih parova Zajednice bračnih susreta.

PRVI PETAK I PRVA SUBOTA

Ovoga tjedna su prvi petak i subota u mjesecu, častimo Srce Isusovo i molimo za duhovna zvanja. Prigoda za ispovijed je u katedrali prije svetih misa.

EUHARISTIJSKO KLANJANJE

U četvrtak, 4. srpnja u 19 sati u katedrali je euharistijsko klanjanje u zajedništvu s cijelom nadbiskupijom kao priprava župne zajednice i molitva za milost i mudrost Duha Svetoga za novog nadbiskupa mons. Đuru Hranića.

PREUZIMANJE SLUŽBE NOVOG NADBISKUPA

U subotu, 6. srpnja u 10.30 u katedrali je Liturgijsko slavlje preuzimanja službe našeg novog nadbiskupa i metropolita mons. Đure Hranića. Toga dana u 13 sati zvone sva zvona u cijeloj našoj Nadbiskupiji. Na ovo slavlje pozivamo sve župljane osobito vjeroučitelje, članove župnih vijeća i sve suradnike. HTV direktno prenosi ovo slavlje.

ŽIVA KRUNICA

Nakana moliteljima žive krunice u srpnju - za obitelji: za obnovu ljubavi, vjernosti, mira, za velikodušno davanje novih života i rađanje začete djece, za obnovu obiteljske molitve.

ĐAKOVAČKI VEZOVI

47. Đakovački vezovi, kulturno – turistička manifestacija grada Đakova svečano će biti otvorena u petak, 5. srpnja u 21 sat ispred katedrale s programom Divna Marija žito požela, tri vijenca splela… scenarista Mirka Ćurića. U nedjelju, 7. srpnja nakon svečane povorke sudionika Đakovačkih vezova, svečano misno slavlje u 10.30 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. U 18.30 na večernjoj sv. misi u katedrali pjeva zbor Prijatelji iz Međugorja i Čitluka. Oni će poslije mise u katedrali otpjevati nekoliko pjesama.

LJETNI PRAZNICI ŠKOLSKE DJECE

Draga djeco, počeli su ljetni praznici. Nema nastave ni učenja do jeseni. No, i za vrijeme praznika se trebate moliti i na svetu misu ići, ma gdje bili. Podsjetite na to svoje roditelje i ukućane.

SAMOSTANSKA CRKVA

Od ponedjeljka 24. lipnja do 2. rujna su jutarnje svete mise u 7 sati.

HUMANITARNA AKCIJA

Danas, 30. lipnja Udruga sv. Vinka Paulskog vas poziva na humanitarnu akciju za pomoć bolesne djevojke. Udruga će poslije svetih misa ponuditi knjige na prodaju, a sav prihod ide za liječenje bolesne djevojke iz Đakova.

KONCERT KLASIČNE GLAZBE U BOGOSLOVNOM SJEMENIŠTU

Bogoslovno sjemenište organizira koncert klasične glazbe u povodu stogodišnjice sjemenišne zgrade. Nastupa Zagrebački komorni orkestar i solisti koji će izvoditi djela O. Respighia, A. Vivaldia, E. Greiga i F. Mendelssohna. Koncert će se održati u atriju Bogoslovnog sjemeništa, danas, 30. lipnja u 19.30 sati. Ulaz je slobodan. Koncert je uvršten u program Đakovačkih vezova i pod medijskim je pokroviteljstvom Radio Đakova.

NEKI TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 1. srpnja:   u 19.00 susret molitvene zajednice Stado malo.

Utorak, 2. srpnja:            u 19.00 Molitvena zajednica Dva srca.

Srijeda, 3. srpnja:           u 19.00 Liturgijska priprava za mladence.

Četvrtak, 4. srpnja:         u 20.00 Efata na radio Đakovu.

Petak, 5. srpnja:             u 19.00 krsna kateheza za roditelje.

NAŠ NOVI NADBISKUP MONS. DR. ĐURO HRANIĆ

Rođen je 20. ožujka 1961. godine u Ceriću, župa Nuštar, od oca Stjepana i majke Eve rođ. Marković. Osnovnu je školu zaršio u Nuštru. U Đakovu je 1979. maturirao. Studirao je filozofiju i teologiju u Đakovu, te diplomirao je 1986. Na Gregorijani u Rimu je 1993. postigao je doktorat iz dogmatske teologije. Dana 29. lipnja 1986. u Đakovu je zaređen za svećenika. Bio je župni vikar u Osijeku. Nakon povratka iz Rima, u Đakovu je bio prefekt u Bogoslovnom sjemeništu i profesor na KBF. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je 5. srpnja 2001. godine pomoćnim biskupom. Sveti otac Franjo imenovao ga je 18. travnja 2013. đakovačko-osječkim nadbiskupom i mteropolitom. Na Petrovo, 29. lipnja 2013. od pape Franje u Rimu je primio nadbiskupski palij.