Ulomak iz Evanđelja po Luki stavlja pred nas tužnu pogrebnu povorku. Bio je to ispraćaj mladića sina jedinca udovice shrvane od neizrecive tuge. Isus se sažali te mladića ponovno vrati u ovozemaljski život. Evanđelist je to zapisao zato da Isusa prikaže kao izvanrednog gospodara života i smrti. Čudo koje je Isus učinio uvjetovalo je kod naroda ispovijest vjere u Božju prisutnost. Otada je bilo bezbroj pogrebnih ispraćaja u kojima je izostala priželjkivana intervencija pa je razložno pitati se: Zar smo svi stvoreni samo za određeno vrijeme, da bi se potom pretvorili u ono sivo ništa? Zar pravedni i nepravedni imaju jednak završetak? Zar smo prepušteni slijepoj ironiji nad prirodnom težnjom za neuništivim životom? Razum nam govori da je razložno očekivati nastavak kvalitetnijeg života. I Biblija nam također daje na znanje da Stvoritelj nije stvorio čovjeka za smrt, za otpad, već za prijelaz kroz smrt u puninu vječnog života. Kroz takav put je prošao Isus.                                           

ĐAKON MARIO BRKIĆ

Tijekom posljednjih devet mjeseci vlč. g. Mario Brkić, đakon, bio je na pastoralnom praktikumu u Nadbiskupskom ordinarijatu i u našoj župi. On se danas od nas oprašta. Za Petrovo, 29. lipnja, bit će zaređen za svećenika, a Mladu misu slavi 7. srpnja u S. Brodu župi Bezgrješnog Srca Marijina. Zahvaljujemo mu na svemu i želimo mu blagoslovljen i plodan svećenički rad. Njega i njegove kolege ređenike preporučujem u Vaše molitve.

KOLAČI I REZANCI

Udruga sv. Vinka planira u nedjelju 2. lipnja ponuditi kolače na prodaju. Molimo sve ljude dobre volje, napose župne suradnike uključene u bilo koju skupinu da do subote, 1. lipnja u 17.30 donesu u župu kolače. Udruga unaprijed zahvaljuje.

ZLATNA HARFA

Susret dječjih zborova „Zlatna harfa“ Đakovačkog dekanat biti će u nedjelju, 9. lipnja u dvorištu centra Amadea. Tema je u skladu s Godinom vjere: „Prosvijetli moju vjeru“. Voditeljica harfe je s. Jelena, pokrajinska zastupnica. Uz župe Đakovačkog dekanata, na susretu će sudjelovati i nekoliko župa Velikokopaničkog dekanata.

SUSRET BRAČNIH PAROVA

Sve bračne parove koji su bili na bračnom vikendu - Zajednicu bračnih susreta pozivamo u ponedjeljak, 3. lipnja u 20 sati u malu župnu dvoranu na duhovnu obnovu i izbore za koordinatore Đakovačke zajednice.

KONCERT U SAMOSTANSKOJ CRKVI

U srijedu, 5. lipnja u 19 sati u samostanskoj crkvi u povodu 10. obljetnice Papinog pohoda Đakovu,održat će koncert muški zbor Bulgaria iz Sofije i zbor mladih Amadea.

KONCERT BOGOSLOVA

U četvrtak, 6. lipnja u 20 sati u katedrali, zbor Bogoslovnog sjemeništa poziva na koncert koji priređuju prigodom 10. obljetnice pohoda Đakovu bl. pape Ivana Pavla II.

ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE

U petak, 7. lipnja u 9 i 15.00 sati je ispovijed vjeroučenika osnovnih i srednjih škola. U nedjelju, 9. lipnja u 9 sati slavit ćemo misu zahvalnicu na kraju školske godine. Pozivamo sve učenike, njihove učitelje, nastavnike, profesore i roditelje na ispovijed i na misu zahvalnicu. Djeco, za vrijeme praznika trebate se moliti i ići na svetu misu, ma gdje bili. Podsjetite na to svoje roditelje i ukućane.

PROSLAVA SRCA ISUSOVA U SAMOSTANSKOJ CRKVI

U petak, 7. lipnja je svetkovina Srca Isusova, te je toga dana tamo crkveni god. Sv. mise su u 7 i 17.30. Nadbiskup Marin predvodit će misno slavlje u 7 sati u samostanskoj crkvi. Cjelodnevno euharistijsko klanjanje je u nedjelju 9. lipnja.

DESETA OBLJETNICA POHODA BL. PAPE IVANA PAVLA II

Na desetu obljetnicu pohoda bl. pape Ivana Pavla II. Osijeku, u petak, 7. lipnja zahvalno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali u 18.30 sati predvodit će nadbiskup, mons. Marin Srakić. Mi ćemo u našoj katedrali obilježiti obljetnicu pohoda  uz večernju sv. misu u 18.30 u katedrali i koncertom u 20 sati.

ZLATNI ZAVJETI

Nadbiskup Marin predvodit će u subotu, 8. lipnja misno slavlje u 10 sati, u samostanskoj crkvi prigodom slavlja zlatnih zavjeta sestara sv. Križa.

KONCERT CERTISSE

U subotu, 8. lipnja u 20 sati u holu Gimnazije A.G. Matoša  ženska klapa Certissa održat će svoj godišnji koncert. Gosti su MVS Bećarine i TS Slavonski san. Ulaz je slobodan.

KONCERT MUŠKOG ZBORA BULGARIA IZ BUGARSKE

U subotu, 8. lipnja u 19.30 u katedrali gostuje muški zbor Bulgaria koji će prirediti koncert duhovne glazbe. Dirigent je akad. V. Boevski. Prije koncerta, istog dana u 17 sati, zbor će u kripti katedrale održati komemoraciju i prigodni program u čast biskupa J.J. Strossmayera. Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli.

HODOČAŠĆE U TAIZE

Ured za mladež naše nadbiskupije organizira hodočašće u zajednicu Taize. Voditelj hodočašća je vlč. Krešimir Jukić. Polazak je 26. srpnja u večernjim satima iz Đakova, usput se posjećuje Milano i Cluny, a u povratku Lyon. Cijena puta, smještaja, hrane je 900 kn + 35 €. Prigodom prijave potrebno je uplatiti prvu ratu uplate od 300 kn (taj se novac ne vraća, a ako je netko spriječen, umjesto prijavljene može ići druga osoba). Prijave primamo do 28. lipnja, broj putnika je ograničen.

NEKI TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 3. lipnja:    u 19.00 susret molitvene zajednice za mladež Stado malo.

Utorak, 4. lipnja:              u 19.00 misijska skupina; molitvena zajednica Dva Srca.

Srijeda, 5. lipnja:            u 19.00 liturgijska pouka za mladence; u 20.00 biblijska skupina.

Četvrtak, 6. lipnja:          u 19.15 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi; u 20.00 Efata.

Subota, 8. lipnja:           u 09.30 mali čitači; 10.00h pjevanje za djecu.       

DAN HODOČASNIČKE GOSPE

U subotu, 8. svibnja Šenštatska obitelj hodočasti u Bošnjake na slavlje Dana hodočasničke Gospe. Polazak je u 8.30 ispred katedrale. Ponesite sliku Gospe hodočasnice na blagoslov.