Evanđeoski odlomak govori o uskrsnuću Jairove kćerkice. Bolest i smrt pratit će ljude do kraja povijesti. Ali, nijedni se ljudski naraštaji s njima ne smije pomiriti. Isus Krist ne preskače povijest i ne uvodi odmah stanje završnog savršenstva. Ipak, u nekim zgodama ne može srcu odoljeti te Božjom snagom liječi bolesne i oživljuje mrtve. Time pokazuje kako Bog ne podnosi da smo bolesni i da umiremo. Time nas s jedne strane potiče da sudjelovanjem u njegovoj smrti i uskrsnuću pripremamo radosnu besmrtnost, a s druge strane poziva da dobrotom i unapređivanjem liječništva progonimo bolest i smrt koliko je to već na ovom svijetu moguće. Uskrisivanjem mrtvih, Isus je (osim pomoći konkretnim ljudima) htio unaprijed donijeti dokaz za svoje uskrsnuće te nam pokazati da i mi možemo uskrsnuti, da nećemo biti prepušteni smrti, da Božja vjernost traje  i nakon smrti  i da nas može pozvati na realniji i ljepši život od ovoga.

 


 

KALENDAR

Utorak, 3. srpnja:          Blagdan svetog Tome, apostola.

Četvrtak, 5. srpnja:       Blagdan svetih Ćirila, monaha i Metoda, biskupa.

                                   Slavenski apostoli – suzaštitnici Europe.

Petak, 6. srpnja:           Obljetnica smrti biskupa Ćirila Kosa (2003.).

Prvi petak. Spomendan svete Marije Goretti.

 

SAMOSTANSKA CRKVA

Od 24. lipnja pa do 3. rujna  u samostanu su jutarnje mise u 7 sati.

 

SREBRNI JUBILEJ – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I SV. MISA

Danas, 1. srpnja na svetoj misi u 10.30 u katedrali je slavlje srebrnog jubileja, 25 godina svećeništva Tomislava Ćorluke, župnika đakovačkog. Tom prigodom je u petak, 29. lipnja je u župnoj dvorani otvorena izložba njegovih fotografija.

 

SUSRET BRAČNIH PAROVA

U ponedjeljak, 2. srpnja u 20 sati u župnoj dvorani je redoviti mjesečni susret bračnih parova Zajednice bračnih susreta.

 

PRVI PETAK I PRVA SUBOTA

Ovoga tjedna su prvi petak i subota u mjesecu, častimo Srce Isusovo i molimo za duhovna zvanja. Prigoda za ispovijed je u katedrali prije svetih misa.

 

ŽIVA KRUNICA

Nakana moliteljima žive krunice u srpnju - za obitelji: za obnovu ljubavi, vjernosti, mira, za velikodušno davanje novih života i rađanje začete djece, za obnovu obiteljske molitve.

 

NOVO VODSTVO SESTARA SV. KRIŽA

Generalno vodstvo Milosrdnih sestara sv. Križa, 23. lipnja imenovalo je na tri godine novo Provincijalno vodstvo Hrvatske provincije. S. M. Amalija Kupčerić, nova je provincijalna poglavarica, službu provincijalne asistentice obavljat će s. Finka Tomas, a provincijalne savjetnice su: s. Slavoljuba Raguž, s. M. Helena Šajbl i s. Iva Davidović. Vrijeme nove službe započet će na svetkovinu Družbe, Uzvišenje sv. Križa, 14. rujna.

ĐAKOVAČKI VEZOVI

46. Đakovački vezovi, kulturno – turistička manifestacija grada Đakova svečano će biti otvorena u petak, 6. srpnja u 21 sat programom "Oj Đakovo, šokadijo stara, tebe diči tvoja katedrala" scenarista Mirka Ćurića. Istoga dana u 18 sati u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu održat će se smotra Pučkog crkvenog pjevanja. U subotu, 7. srpnja u 11 sati u Spomen  muzeju biskupa Strossmayera bit će otvorena treća izložba umjetnina iz zbirke Spomen Muzeja biskupa Strossmayera. Istoga dana maestro Vinko Sitarić i Mješoviti katedralni zbor iz Đakova pod vodstvom maestra Ive Andrića održat će koncert u katedrali U 17 sati. U nedjelju, 8. srpnja nakon svečane povorke sudionika 46. Đakovačkih vezova, svečano misno slavlje u 10.30 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup, mons. Đuro Hranić.

 

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM

Od 4. do 10. studenog 2012. hodočastimo u Rim. Bit će to zahvalno hodočašće za pohod pape Benedikta XVI našoj domovini 2011. g., te istodobno i hodočašće Petrovoj Stolici u Godini vjere te kako bismo na „apostolskim pragovima“ kao Crkva u Hrvatskoj ispovjedili vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, u jedinstvu s Petrovim nasljednikom, koji je pozvan „učvrstiti svoju braću u vjeri“. Cijena hodočašća je 1850 kuna po osobi, i u nju su uključena 4 polupansiona. Prijave primamo odmah, pa do 30 srpnja. Pri prijavi treba dostaviti ime i prezime, OIB i datum rođenja svakog hodočasnika te uplatiti 500 kn po osobi. Detaljnije obavijesti na www.djos.hr

 

ZAHVALA

Nastavili smo s obnovom kapelice na groblju. Hvala svima koji ste dali svoj prilog.