Danas slavimo rođendan sv. Ivana Krstitelja o kojem Isus reče: „Među rođenima od žene nitko nije veći od Ivana". Uz svetu Bogorodicu i njezina sina Isusa, Ivan Krstitelj je jedini svetac kojemu Crkva svečano slavi i zemaljski rođendan, a ne samo nebeski kao kod drugih svetaca. Kad se Ivan rodio, granulo je sunce radosti u Izraelu i jarkim sjajem obasjalo Elizabetu, kojoj "Gospodin obilno iskaza dobrotu". S njom su se radovali susjedi i rođaci. Radost je odvezala i svezani Zaharijin jezik da po prvi puta izmoli: „Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov". Elizabeta vodi i nas kad god čitamo ovo evanđelje - k onome, koji je Radost svijeta - Isusu Kristu. Ivan je od svoje majke čuo sve što se zbilo kod njegova rođenja. A i otac njegov, Zaharija, pomno mu je kazivao sve ono što mu je anđeo u hramu bio objavio. Zahariju nije ništa drugo tako podržavalo ni usrećivalo kao anđelova blagovijest: „Sin će tvoj biti velik pred Gospodinom… Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu."                            

 


 

KALENDAR

Srijeda, 27. lipnja:         Spomendan sv. Ladislava, kralja – crkveni god u Punitovcima.

Četvrtak, 28. lipnja:       Spomendan sv. Ireneja, biskupa i mučenika.

Petak, 29. lipnja:           Svetkovina sv. Petra i Pavla, apostola.

 

HODOČAŠĆE U ĐAKOVAČKI PISAK

Danas, 24. lipnja na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja hodočastimo u Đakovački Pisak. Ispovijed je od 7.30 te od 19.30. Sv. mise su u: 8.00, 9.30 i 20.00 sati.

 

KONCERT

Danas, 24. lipnja u 20 sati u dvorani Florentini (Frankopanska 1) održava se koncert klasične glazbe „Petra i prijatelji za prijatelje“. Nastupaju: Petra Hrženjak, glasovir; Ivan Balen, bariton i Mia Mandarić, flauta. Ulaz je slobodan, dobro došli.

 

SAMOSTANSKA CRKVA

Od danas, 24. lipnja pa do 3. rujna u samostanu su jutarnje mise u 7 sati. Na Petrovo, 29. lipnja nema večernje sv. mise u 17.30 u samostanskoj crkvi.

 

IZLET BRAČNIH PAROVA

Sve bračne parove koji su bili na bračnom vikendu - Zajednice bračnih susreta Slavonske regije, pozivamo u ponedjeljak, 25. lipnja na izlet. Okupljanje je u šumi Merolino (župa Retkovci) u 9,30.

 

PETROVO

U predvečerje svetkovine, u četvrtak 28. lipnja u 18.30 svečano katedralno bogoslužje Prve Večernje predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Marin, u zajedništvu s pomoćnim biskupom Đurom, kanonicima Prvostolnog kaptola đakovačko-osječkog, svećenicima i đakonima, sestrama, bogoslovima i vjernicima. Nema večernje sv. mise u 18.30, a misna nakana od 18.30 će biti odslužena ujutro u 7 sati. U petak, 29. lipnja, na dan svetkovine nedjeljni je raspored sv. misa. U 10.30 nadbiskup Marin predvodit će euharistijsko slavlje i svećeničko ređenje, kada će za svećenike biti zaređena šestorica đakona: Josip Kešinović (Vinkovci 1), Mario Lešić (Bošnjaci), Josip Levaković (Rokovci – mlada misa 15. srpnja), Drago Marković (Otok), Josip Matas (Osijek) i Davor Tomić (Sikirevci/Jaruge).

 

SREBRNI JUBILEJ – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I SV. MISA

U petak, 29. lipnja u 19.30 u župnoj dvorani će biti otvorenje izložbe fotografija autora Tomislava Ćorluke, župnika. U nedjelju, 1. srpnja na sv. misi u 10.30 u katedrali bit će slavlje srebrnog jubileja, 25 godina svećeništva Tomislava Ćorluke, župnika đakovačkog.

 

NACIONALNO HODOČAŠĆE U RIM

Od 4. do 10. studenoga 2012. hodočastimo u Rim. Bit će to zahvalno hodočašće za pohod pape Benedikta XVI. našoj domovini 2011. g. te istodobno i hodočašće Petrovoj Stolici u Godini vjere, kako bismo na „apostolskim pragovima“ kao Crkva u Hrvatskoj ispovjedili vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, u jedinstvu s Petrovim nasljednikom, koji je pozvan „učvrstiti svoju braću u vjeri“. Cijena hodočašća je 1850 kuna po osobi i u nju su uključena 4 polupansiona. Prijave primamo odmah, pa do 30 srpnja. Pri prijavi treba dostaviti ime i prezime, OIB i datum rođenja svakog hodočasnika te uplatiti 500 kn po osobi. Detaljnije obavijesti na www.djos.hr

 

LJETNI BORAVAK MLADIH U TAIZEU

Ured za pastoral mladih organizira odlazak i jednotjedni boravak mladih vjernika u ekumensku zajednicu Taize u istoimenom selu u Francuskoj. Sve obavijesti na www.djos.hr ili kod vlč. Krešimira Jukića (098-867-987), Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Po P P  lazak bi bio u petak, 27. srpnja, u večernjim satima, sa stajanjem i posjetom Milanu u subotu ujutro, a dolazak u Taizé predviđen je u subotu poslijepodne. Povratak je u nedjelju, 5. kolovoza nakon ručka, a dolazak kućama predviđen je u ponedjeljak u jutarnjim satima. Cijena (putnih troškova, smještaja i hrane u Taizéu te zdravstvenog osiguranja za vrijeme putovanja) po osobi iznosi ukupno 700 kn + 35 €.

 

MOLITVENI VEZ

U utorak, 26. lipnja u 19.00 sati pozivam u župnu dvoranu sve članove molitvenih zajednica naše župe (molitveni vez) na molitveno čitanje Božje Riječi.

 

ZAHVALA

Nastavili smo s obnovom kapelice na groblju. Hvala svima koji ste dali svoj prilog.

 

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

Br. 2  Da taj poziv odjekne po svoj zemlji, Krist je poslao apostole koje bijaše izabrao i dao im nalog da navješćuju Evanđelje: "Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta" (Mt 28, 19-20). Jaki tim poslanjem, apostoli "odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima" (Mk 16, 20). Br. 3 Oni koji su uz pomoć Božju prihvatili taj Kristov poziv i slobodno na njega odgovorili, bili su i sami nošeni Kristovom ljubavlju da posvuda u svijetu navješćuju Radosnu vijest. To blago primljeno od apostola vjerno su čuvali njihovi nasljednici. Svi su Kristovi vjernici pozvani da ga prenose od pokoljenja na pokoljenje, navješćujući vjeru, živeći je u bratskom zajedništvu i slaveći je u Liturgiji i u molitvi.