Današnja čitanja govore o borbi između dobra i zla, Boga i sotone. Poprište te stalne borbe jest čovjek. U Evanđelju pismoznanci optužuju Isusa da po poglavici đavolskom Beelzebulu izgoni đavle. Tu laž Isus pobija logičnom prispodobom. Kako je moguće da očigledna djela Božja koja se ogledaju i u izgonu đavla neki pripisuju zlu? Isus se sustavno, kroz sav svoj život, djelima i riječima borio protiv zla i Zloga kao izvora ljudske boli. Ne htjeti vidjeti to, a vidjeti zlo u Sinu Božjem znači biti zao. Ustrajati u takvom stavu predstavlja grijeh protiv Duha Svetoga koji se ne prašta. Kraj ulomka Evanđelja po Marku je veoma pozitivno konotiran. Oni koji sjede oko Isusa po njegovim riječima vrše Božju volju i suprotnost su pismoznancima koji se protive Duhu Istine, tj. Duhu Svetom. Suprotnost su Adamu i Evi koji bježe i strahuju od Boga jer prijateljuju s njim u liku Isusa. Vršeći Božju volju oni Bogu dokazuju svoju ljubav prema njemu. To neizrecivo raduje Isusa koji ih u ushitu proglašava svojom braćom,sestrama i majkom.


 

KALENDAR

Ponedjeljak, 11. lipnja:  Spomendan svetog Barnabe, apostola

Srijeda, 13. lipnja:         Spomendan svetog Antuna Padovanskog, prez. i naučitelj

                                          Crkveni god u Levanjskoj Varoši

Petak, 15. lipnja:           Svetkovina Presvetog Srca Isusova

Subota, 16. lipnja:        Spomendan Bezgrješnog Srca Marijina; Bl. Terezija Scherer

 

KOLAČI I REZANCI

Udruga sv. Vinka danas, 10. lipnja, nudit će Vam kolače i rezance za juhu na prodaju. Hvala Vam na svakom daru; on ide za siromahe.

 

ĐAKON JOSIP LEVAKOVIĆ

Tijekom posljednjih šest mjeseci vlč. g. Josip Levaković, đakon, bio je na pastoralnom praktikumu u Nadbiskupskom ordinarijatu i u našoj župi. On se danas od nas oprašta. Za Petrovo, 29. lipnja, biti će  zaređen za svećenika, a Mladu misu slavi 15. srpnja u Rokovcima. Zahvaljujemo mu na svemu i želimo mu blagoslovljen i plodan svećenički rad. Njega i njegove kolege ređenike preporučujem u Vaše molitve.

 

ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE

Danas, 10. lipnja u 9 sati slavit ćemo misu zahvalnicu na kraju školske godine. Pozivamo sve učenike koji se nisu u petak ispovjedili da to učine ovih dana. Draga djeco, uskoro će započeti ljetni praznici. Za vrijeme praznika trebate se moliti i ići na svetu misu, ma gdje bili. Podsjetite na to svoje roditelje i ukućane.

 

PROSLAVA SV. ANTUNA

U srijedu 13. lipnja, na spomendan Svetoga Antuna Padovanskoga, u samostanskoj crkvi je proštenje. Raspored svetih misa: 5; 6.30; 8; 9.30; 11 i 17.30.  Ispovijedanje počinje u 4.30. Blagoslov djece je u 16 sati.

 

BLAGDAN M. M. TEREZIJE

U subotu, 16. lipnja je blagdan M. M. Terezije Scherer. Pod svetom misom u 17.30 je slavlje Obećanja ili zavjetovanja evanđeoskog života Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda. Svetu misu predvodi Tomislav Ćorluka, župnik. Hodočaste štovatelji bl. M.M. Terezije iz Lipika. Mjesno bratstvo OFS-a obilježava 10. obljetnicu duhovnih vježbi u svakodnevici.

 

PROSLAVA SRCA ISUSOVA U SAMOSTANSKOJ CRKVI

U petak, 15. lipnja je svetkovina Srca Isusova, koje je naslovnik samostanske crkve, te je toga dana tamo crkveni god. Sv. mise su u 7 i 17.30. Cjelodnevno godišnje euharistijsko klanjanje je u nedjelju 17. lipnja od 8 do 17.30 sati.

 

HUMANITARNI KONCERT

U petak 15. lipnja u 21 sat ispred katedrale održava se humanitarni koncert Nebeski hvalospjev. Organizator koncerta je Udruga žena protiv raka Đakovo "Roseta". Na koncertu sudjeluju solisti, zbor i orkestar HNK u Osijeku. Svoje priloge možete dati kupnjom ulaznica za koncert po 20 kuna. Srdačno Vas pozivamo na koncert.

 

KUĆA MOLITVE

Molitvena zajednica Moj Bog i ja na blagdan Presvetog Srca Isusova, 15. lipnja, otvara Kuću molitve u Maloj crkvi. Svečanost otvaranja počinje u 18 sati slavljem koje će predvoditi slavljenički tim molitvene zajednice i Kuće molitve iz Sl. Broda „Novo Srce“. Svetu misu i euharistijsko klanjanje predvodi vlč. dr. Grgo Grbešić, prof. Pozivamo sve molitvene zajednice, skupine u župi i pojedince koji žele ovu inicijativu podržati da dođu.

 

NEKI TJEDNI SUSRETI

Ponedjeljak, 11. lipnja:  u 19.00 Molitvena zajednica mladeži Stado malo.

Utorak, 12. lipnja:         u 19.00 Udruga sv. Vinka; molitvena zajednica Dva Srca.

Četvrtak, 14. lipnja:       u 20.00 Efata; Euharistijsko klanjanje je u petak.

Petak, 15. lipnja:           u 19.30 proba Mješovitog zbora; u 20.00 susret mladeži.

Nedjelja, 10. lipnja:       u 10.30 susret ministranata; u 15.00 Molitvena zajednica.

 

NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

U subotu, 23. lipnja u Tordincima će se održati XVII. nadbiskupijski susret ministrantica i ministranata. Na susret pozivamo sve ministrante i ministrantice naše župe. Cijena puta je 20 kuna. Prijavite nam se što prije u župnom uredu.

 

ODIJEVANJE

Nastupilo je razdoblje visokih temperatura i vrućina. Mnogi tada posvuda izgube granicu pristojnog odijevanja. Bilo da u crkvu dolazimo kao turisti, nekoga vodimo ili dolazimo na sv. Misu, budimo pristojno odjeveni. 

 

ZAHVALA

Nastavili smo s obnovom kapelice na groblju. Hvala svima koji ste dali svoj prilog.