Drugo čitanje Dj. 2, 1-12.: Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. 2I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. 3I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. 4Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti. 5A u Jeruzalemu su boravili Židovi, ljudi pobožni iz svakog naroda pod nebom. 6Pa kad nasta ona huka, strča se mnoštvo i smete jer ih je svatko čuo govoriti svojim jezikom. 7Svi su bili izvan sebe i divili se govoreći: "Gle! Nisu li svi ovi što govore Galilejci? 8Pa kako to da ih svatko od nas čuje na svojem materinskom jeziku? 9Parti, Međani, Elamljani, žitelji Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, 10Frigije i Pamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, pridošlice Rimljani, 11Židovi i sljedbenici, Krećani i Arapi - svi ih mi čujemo gdje našim jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja." 12Svi su izvan sebe zbunjeno jedan drugog pitali: "Što bi to moglo biti?"

 


 

KALENDAR

 

Ponedjeljak, 28. svibnja:         BDM Majka Crkve.

Utorak, 29. svibnja:                  Spomendan sv. Euzebija, b. i Poliona, lektora, mučenika.

Četvrtak, 31. svibnja:               Pohod Blažene Djevice Marije – crkveni god u Vrbici.

Petak, 1. lipnja:                         Spomendan sv. Justina, mučenika.

 

POTPISUJEM DEKLARACIJU

Pozivamo vas da još danas, 27. svibnja, poslije svih svetih misa potpišete Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života, čiji je tekst sastavljen u suradnji s katoličkim liječnicima i stručnjacima u tom području. Tekst možete naći na oglasnoj ploči. Smisao potpisivanje Deklaracije je da pokažemo kako se većina hrvatskih građana ne slaže s najavljenim prijedlogom zakona o ljudskom životu.

 

PRVI PETAK I SUBOTA

Na prvi petak častimo Srce Isusovo. U katedrali je prigoda za ispovijed svaki dan sat prije svetih misa. U samostanu je sv. misa je u 17.30. Na prvu subotu u katedrali molimo za duhovna zvanja. U samostanskoj crkvi je sveta misa u 7 sati.

 

DAN HODOČASNIČKE GOSPE

U subotu, 2. lipnja Šenštatska obitelj hodočasti u D. Andrijevce na slavlje Dana hodočasničke Gospe. Polazak je u 9.15 ispred katedrale. Za hodočašće se prijavite u župni ured do srijede, 30. svibnja. Ponesite sliku Majke Triput Divne na blagoslov.  

 

KVATRE

Počinju ljetne kvatre, posvećene su molitvi za posvećenje ljudskog rada i za urod zemlje.

 

IZLET ŽUPNIH SURADNIKA

Sve župne suradnike pozivamo na izlet u subotu 9. lipnja. Radi bolje organizacije molimo vas da se prijavite u župnom uredu do 7. lipnja.

 

HODOČASNIČKI IZLET

 

U nedjelju, 10. lipnja je hodočasnički izlet krizmanika i mladih Đakovačkog dekanata u župu Odvorce (pokraj Sibinja) rodnu župu našeg župnog vikara vlč. Ivice Tušeka, a gdje je župnik vlč. Stjepan Šumanovac. Cijena puta i ručka je 40 kuna. Polazak je u 9.30 ispred katedrale. Prijave primamo do srijede 30. svibnja.

 

ŽIVA KRUNICA

Nakana molitelja žive krunice za lipanj: da Duh Sveti iskorijeni psovku u našem narodu.

 

NEKI TJEDNI SUSRETI

Ponedjeljak, 28. svibnja:        u 19.00 Molitveni susret za mlade Stado malo.

Utorak, 29. svibnja:                  u 19.00 Udruga sv. Vinka; misijska skupina.

Srijeda, 30. svibnja:                 u 20.00 Biblijska skupina.

Četvrtak, 31. svibnja:               u 19.15 Euharistijsko klanjanje; 20.00 Efata.

Petak, 1. lipnja:                         u 19.30 proba mješovitog zbora; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 2. lipnja:                       u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 10.00 pjevanje za djecu.

Nedjelja, 3. lipnja:                    u 10.30 susret ministranata; u 15.00 Molitvena zajednica.

 

HRVATSKO KATOLIČKO SVEUČILIŠTE

Poštovani maturanti, vas koji razmišljate o upisu na studij obavještavamo da je u Zagrebu otvoreno Hrvatsko katoličko sveučilište, koje ove godine započinje s dva nova studijska programa, sociologijom i psihologijom, uz program studija povijesti.

 

SEMINAR ZA KARITATIVNE SKUPINE

U subotu, 2. lipnja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu će se održati seminar župnih karitativnih skupina. Molimo zainteresirane da nam se prijave u župni ured do četvrtka 31. svibnja.

 

NATJEČAJ ZA SJEMENIŠTE

Stalna briga župne zajednice je da u molitvi i kroz druge oblike župnog života i zajedništva upućuje i potiče mlade vjernike na otkrivanje Božjeg poziva koji im je upućen. Neki između mnoštva kršćanskih mladića koji su završili osnovnu ili srednju školu sigurno osjećaju Božji poziv za svećeništvo. Takvi mladići se trebaju posavjetovati sa svojim župnikom, a najkasnije do 8. lipnja.

 

NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

U subotu, 23. lipnja će se u Tordincima održati XVII. nadbiskupijski susret ministrantica i ministranata. Na susret pozivamo sve ministrante i ministrantice naše župe. Cijena puta je 20 kuna. Prijavite nam se što prije u župnom uredu.

 

NOVA ADRESA ŽUPNE INTERNETSKE STRANICE

Vijesti iz župe potražite na novoj internetskoj stranici: www.djos.hr/djakovo1.

 

ZAHVALA

Hvala svima koji ste darovali svoj prilog za potrebe župe, za župni list, siromahe ili misije. Nastavili smo s obnovom kapelice na groblju.