U odlomku "velikosvećeničke molitve" možemo čitati Isusove bojazni s obzirom na učenike nakon uzašašća. Njegovim uskrsnućem nastalo je novo stanje. Učenici nisu više od ovoga svijeta, ali ostaju u njemu. A u svijetu još uvijek djeluje Zao. Da bi se obranili od njegova zavođenja, moraju ostati u jedinstvu ljubavi i istine, tj. u Božjoj riječi, u Bogu. Vrijeme u kojem se odvija naš život također je neka vrsta među vremena - nakon Isusova odlaska i njegova drugog dolaska. I za nas vrijede pouke čitanja. Danas su nam otvorene mogućnosti jedinstva u svjetskim razmjerima. Po sredstvima društvenog priopćavanja saznajemo kako nam žive braća i sestre u najudaljenijim dijelovima svijeta. Dužni smo im priopćiti svoje svjedočanstvo ljubavi i istine. Zatekli bismo se ipak, u laži kad bismo se samo zanimali npr. za gladne u Africi, a ne bismo pomogli, kad bismo "ljubili" one s kraja svijeta, a prekinuli odnose sa susjedima ili s braćom i sestrama koji s nama sjede u istoj klupi za vrijeme sv. mise.

 


 

 

KALENDAR

Subota, 26. svibnja:    Spomendan svetog Filipa Neri, prezbitera.

Nedjelja, 27. svibnja:  Duhovi – Pedesetnica.

BOLESNIČKA MISA

Danas, 20. svibnja u 15.30 u katedrali ćemo slaviti bolesničku misu. Molimo vas da dovezete svoje stare i bolesne na svetu misu, ili ih što prije prijavite da ih mi dovezemo.

VJERA I SVIJETLO

 

Danas, 20. svibnja u 15 sati u maloj župnoj dvorani je susret zajednice Vjera i svjetlo koja radi s invalidnim osobama i njihovim obiteljima.

SUSRET S MISIONARKOM

 

Danas 20. svibnja na misi u 18.30 u katedrali će biti prisutna misionarka s. Jacinta Petrović, koja je prije devet godina primila misijsko poslanje u đakovačkoj katedrali. Dođite, te tako pozdravite i pomozite rad našim misionarima.

SAT SAVEZA

 

Danas, 24. svibnja u 19.30 crkvi Svih svetih je mjesečni molitveni susret Šenštatske obitelji Sat saveza s Marijom Majkom Triput Divnom. Svi ostali koji primaju putujuće Gospino svetište su dobro došli.

KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

 

U sklopu manifestacije 10. Strossmayerovi dani, danas, 20. svibnja u 19.30 u katedrali će Zagrebačka filharmonija održati koncert. Na programu su djela Petra Iljiča Čajkovskog i Felixa Bartholdy-Mendelssohna. Dirigent je Saša Britvić, violončelo solo  Monika Leskovar. Ulaz je slobodan.

DEVETNICA DUHU SVETOMU

 

U petak, 18. svibnja uz svibanjsku pobožnost prije večernje sv. mise, započeli smo devetnicu Duhu Svetome. Molitvena zajednica Stado malo i drugi svako večer mole devetnicu u Maloj crkvi u 19.15 sati. Svi ostali, napose krizmanici su dobro došli.

KRIZMANICI

 

Na Duhove, 27. svibnja za vrijeme sv. mise u 10.30 u katedrali će naš nadbiskup i metropolit Marin podijeliti sakrament sv. Potvrde mladićima i djevojkama 2. razreda srednje škole. Krizmanika je 165. Za  slavlje sakramenta potvrde pripremat ćemo se svi zajedno trodnevnicama i to od četvrtka 24. do subote 26. svibnja. Sveta misa počinje u 18.30 sati, no krizmanici trebaju biti u katedrali već u 18.15 sati. Pokorničko bogoslužje ispovijed za krizmanike, njihove roditelje, ukućane i kumove je u petak, 25. svibnja u 10.00 i 17.00. Krizmanici, kumovi i roditelji koji su taj dan spriječeni, mogu se ispovijedati za vrijeme trodnevnice. Ukoliko su kumovi iz daljega i dolaze na sam dan krizme, neka se ispovijedaju u svojim župama.

SUSRET EKONOMSKOG I PASTORALNOG VIJEĆA

 

U ponedjeljak, 21. svibnja u 19.30 je susret župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

 

Tijekom svibnja svaku večer su svibanjske pobožnosti u katedrali u 18 sati, a u samostanskoj crkvi u 17.30 (ili 17.00 ako je večernja misa).  

HAGIOTERAPIJA

 

Zajednica Molitva i riječ iz Osijeka i župa Svih svetih vas pozivaju na jedinstven događaj. U utorak, 22. svibnja u Hrvatskom domu u 19.30 će se održati tribina Hagioterapijom do zdravlja. Predavači su dr. Karmela Ambrinac i Marija Krivić iz Osijeka i poznata hagioterapeutica Silvija Vrdoljak iz Sl. Broda. Ulaz je slobodan. Dobro došli.

ZLATNI JUBILEJI

 

U subotu, 26. svibnja pod svečanom sv. misom u 10 sati u Samostanskoj crkvi koju će predvoditi naš nadbiskup i metropolit Marin Srakić, obilježit će svoj zlatni jubilej 11 sestara sv. Križa, među njima je i s. Otilija – sakristanka u katedrali. Preporučujemo ih u molitve. Toga dana nema jutarnje sv. mise u 7 sati.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

 

Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda organizira i poziva na Duhovne vježbe u svakodnevici u dvorani Florentini, Frankopanska 5a, ponedjeljkom u 18.30. Okvirna tema je  Kako vidjeti nevidljivo. Termini: 21. i 28. svibnja i 3. lipnja - Dan zajedničkog života i Obilježavanje 10. obljetnice održavanja duhovnih vježbi u svakodnevici. Voditeljica s. Karmela Dominković. Ulaz je slobodan.

DUHOVSKO BDJENJE

Uoči Duhova, u subotu 26. svibnja u 20 sati u katedrali naša župa organizira Duhovsko bdijenje u kojem trebaju doći do izražaja sve skupine, zajednice i pokreti  prisutni na teritoriju naše župe. Osim što svojim zajedništvom želimo osjetiti ljepotu i bogatstvo raznolikosti darova i službi kojima nas je Duh Sveti obdario, naše sudjelovanje će biti od velike pomoći ovogodišnjim krizmanicima da i oni lakše prepoznaju svoj poziv na koji ih Duh Sveti po sakramentu potvrde poziva. Stoga, na Duhovsko bdijenje pozivamo župno ekonomsko i pastoralno vijeće, sve pokrete, skupine i zajednice iz župe i sve pojedince. Toga dana molitvena zajednica Moj Bog i ja slavi svoju prvu obljetnicu, te poziva sve molitvene zajednice i ostale koji žele da poslije bdjenja u katedrali nastave Duhovsko bdjenje s njima u Maloj crkvi.

HRVATSKO KATOLIČKO SVEUČILIŠTE

 

Poštovani maturanti, Vas koji razmišljate o upisu na studij obavještavamo da je u Zagrebu otvoreno Hrvatsko katoličko sveučilište, koje ove godine započinje s dva nova studijska programa, sociologijom i psihologijom, uz program studija povijesti.

NADBISKUPIJSKI SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM

 

U subotu, 2. lipnja u D. Miholjcu s početkom u 9.30 održava se XII. nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji pod geslom: Zajedno u vjeri i ljubavi.

DAN HODOČASNIČKE GOSPE

 

U subotu, 2. svibnja Šenštatska obitelj hodočasti u D. Andrijevce na slavlje Dana hodočasničke Gospe. Za hodočašće se prijavite u župni ured do srijede, 30. svibnja. Ponesite sliku Majke Triput Divne na blagoslov. 

HODOČASNIČKI IZLET

 

U nedjelju, 10. lipnja je hodočasnički izlet krizmanika i mladih Đakovačkog dekanata u župu Odvorce (pokraj Sibinja) rodnu župu našeg župnog vikara vlč. Ivice Tušeka, a gdje je župnik vlč. Stjepan Šumanovac. Cijena puta i ručka je 40 kuna. Polazak je u 9.30 ispred katedrale. Prijave primamo do srijede 30. svibnja.

NEKI TJEDNI SUSRETI

 

Ponedjeljak, 21. svibnja:u 19.00 Molitveni susret za mlade Stado malo.

Utorak, 22. svibnja:       u 19.00 molitvena zajednica Dva Srca; misijska skupina.

Srijeda, 23. svibnja:       u 20.00 Biblijska skupina.

Četvrtak, 24. svibnja:     u 19.30 Euharistijsko klanjanje; 20.00 Efata.

Petak, 25. svibnja:         u 19.00 Mol. zajednica Moj Bog i ja; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 26. svibnja:       u 09.00 dječja misijska; 9.30 mali čitači; 10.00 pjevanje za djecu.

Nedjelja, 27. svibnja:      u 15.00 Molitvena zajednica; nema susreta za ministrante.

NOVA ADRESA ŽUPNE INTERNETSKE STRANICE

Vijesti iz župe potražite na novoj internetskoj stranici: www.djos.hr/djakovo1.

POTPISUJEM DEKLARACIJU

 

U Hrvatskom Saboru je u proceduri prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a najavljuju se i promjene drugih zakona i školskih programa koji duboko zadiru u pitanje života, braka, obitelji i odgoja djece. Konkretan zakonski prijedlog o medicinski pomognutoj oplodnji razbija definiciju obitelji, dozvoljava zamrzavanje i darivanje ljudskih bića te omogućuje ženama samcima da začnu dijete, čime se otvara mogućnost da i lezbijski parovi dođu do djeteta. Vjerujemo da ne mogamo ni upozoravati na opasnost i dalekosežne posljedice takvog zakona za budućnost naše djece i mladih, obitelji i hrvatskog društva u cjelini. Stoga, na poticaj mnogih vjernika i na molbu udruge Vigilare i njezine građanske inicijative I ja sam bio embrij danas, 20. i u nedjelju 27. svibnja, poslije svih svetih Misa organiziramo potpisivanje Deklaracije o početku i zaštiti ljudskog života, čiji je tekst sastavljen u suradnji s katoličkim liječnicima i stručnjacima u tom području. Tekst možete naći na oglasnoj ploči. Smisao potpisivanje Deklaracije je da pokažemo kako se većina hrvatskih građana ne slaže s najavljenim prijedlogom zakona.

SEMINAR ZA KARITATIVNE SKUPINE

 

U subotu, 2. lipnja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu će se pod geslom „Caritas u službi evangelizacije“ održati seminar župnih karitativnih skupina. Predavanje pod naslovom „Djelotvorna ljubav u središtu karitativnog pastorala“ i „Uloga laika u novoj evangelizaciji“ održat će mr. sc. Suzana Borko. Molimo zainteresirane da nam se prijave u župni ured do četvrtka 31. svibnja.

ZNANSTVENI SKUP

 

U sklopu 10. Strossmayerovih dana, u subotu, 26. svibnja u 11 sati u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici (P. Preradovića 17) će se održati znanstveni skup „Biskup J. J. Strossmayer i Rački – prepiska – utjecaj na kulturu i znanost u Hrvatskoj.

NATJEČAJ ZA SJEMENIŠTE

Stalna briga župne zajednice je da u molitvi i kroz druge oblike župnog života i zajedništva upućuje i potiče mlade vjernike na otkrivanje Božjeg poziva koji im je upućen. Neki između mnoštva kršćanskih mladića koji su završili osnovnu ili srednju školu sigurno osjećaju Božji poziv za svećeništvo. Takvi mladići se trebaju posavjetovati sa svojim župnikom, a najkasnije do 8. lipnja.

NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

U subotu, 23. lipnja će se u Tordincima održati XVII. nadbiskupijski susret ministrantica i ministranata. Na susret pozivamo sve ministrante i ministrantice naše župe. Cijena puta je 20 kuna. Prijavite nam se što prije. Prije 50 godina, kako bi istaknuo važnost poslužitelja kod oltara, prvi susret ministranata organizirao je u Tordincima, sada pokojni župnik mons. Marko Majstorović.