Tjedne obavijesti

KALENDAR

Četvrtak, 21. lipnja:            Spomendan svetog Alojzija Gonzage, redovnika.

TREĆI KONCERT DUHOVNE GLAZBE

Treći koncert duhovne glazbe "Vrijeme je žetve milosti Božje" bit će održan danas, 17. lipnja na Strossmayerovom trgu. Ove godine bit će to večer slavljenja, a Đakovčanima će zapjevati njihova sugrađanka Vlatka Kladarić, te poznati izvođači duhovne glazbe Alan Hržica (Srce Isusovo) i Petar Buljan (Božja pobjeda). Koncert počinje u 19,30 i imat će humanitarni predznak. 

KONCERT U KATEDRALI

U četvrtak, 21. lipnja, prigodom svjetskog dana glazbe u 19.30 u katedrali će Hrvatski komorni orkestar iz Zagreba održati koncert. Izvodit će djela: O.Respighi - stari plesovi, G.Rossini - koncert za čelo i orkestar, F.B.Mendelsohn - simfonija br. 10.

NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA

Dvadeseti jubilarni nadbiskupijski susret ministranata održat će se u Đakovu u petak, 22. lipnja s početkom u 9 sati pod geslom „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“. Svečano misno slavlje započinje u 10 sati, a predvodi ga mons. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit. Nakon misnog slavlja i okrijepe, predviđen je glazbeno-scenski program u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani. Potom će uslijediti nogometni turnir, a za one koji ne budu sudjelovali u turniru u dogovoru s Bogoslovnim sjemeništem bit će organizirane druge igre. Za djevojčice je predviđen posjet Samostanu sestara svetog Križa. Na susret pozivamo sve naše ministrantice i ministrante.

NEBESKI HVALOSPJEV

U petak 22. lipnja u 21 sat ispred katedrale održava se humanitarni koncert Nebeski hvalospjev. Organizator je Udruga žena za borbu protiv raka dojke "Roseta". Na koncertu sudjelu: Četiri tenora: Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić Peco i Marko Škugor. Voditeljica programa je Vesna Kaselj. Svoje priloge možete dati kupnjom ulaznica za koncert po 20 kuna.

HODOČAŠĆE U ĐAKOVAČKI PISAK

U subotu, 23. i u nedjelju, 24. lipnja hodočastimo u svetište svetog Ivana Krstitelja u Pisak, slavimo svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja. U subotu je ispovijed od 20 sati, a misa bdijenja u 21 sat, koju predslavi dr. Davor Vuković, profesor na KBF-u. U nedjelju (24.06.) je ispovijed od 7.30 i od 19.30. Svete mise su u 8.00, 10.00 i u 20.00. Prije misnih slavlja je hodočasnički program.

DJEČJE LJETO

I ove godine naša župa u suradnji sa udrugom Amadea, organizira Dječje ljeto za djecu koja žele radosno i zabavno provesti jedan  tjedan u zajedništvu i igri pod vodstvom naših mladih volontera koji će ih učiti mnoge pjesme, igre, plesove, ali i kako se živi radosno s Isusom. Dječje ljeto će se održavati od 15. do 22. srpnja na ljetnoj pozornici centra Amadea. Otvorenje Dječjeg ljeta bit će u nedjelju, 15. 07 u 20 sati na pozornici centra Amadea, a završetak će biti u nedjelju 22. 07 sa svetom misom u 9 sati u katedrali. Cijena tjednog programa je 20 kn. Prijavu za Dječje ljeto možete učiniti župnom uredu do 13.07. Tko baš ne stigne doći  u župni ured, neka se javi na mobitel s. Meri: (0917271401).

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Ponedjeljak, 18. lipnja:      u 19.30 Susret kateheta i vjeroučitelja.

Utorak, 19. lipnja:              u 19.00 Dva srca; misijska skupina.

Srijeda, 20. lipnja:             u 19.00 mladenci – liturgijska priprava; biblijska skupina. 

Petak, 22. lipnja:               u 19.30 katedralni zbor; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 23. lipnja:             u 19.30 Slavljenički tim Izrael – euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi.

DUHOVNA OBNOVA NA TABORU

Od 16. do 19. kolovoza 2018. na Taboru se održava duhovna obnova za mlade (i odrasle)! Osigurali smo prijevoz autobusom, smještaj i hranu. Cijena prijevoza i smještaja u sobama je 550 kuna. Prijavite se što prije u župni ured. 

3. NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI

U svojim srcima uvijek iznova otkrivamo i prepoznajemo posebno snažan poziv na ljubav prema obiteljima, jer smo iz njezina krila pozvani u život i došli na svijet. Obitelji treba vratiti samopouzda- nje i svijest o vlastitim bogatstvima i poslanju koje joj je Bog povjerio. Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji će se pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“ održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. g. Ponuđen je smještaj i noćenje u obiteljima. Prijavimo se!

LJETNI PRAZNICI ŠKOLSKE DJECE

Draga djeco, za većinu vas su počeli ljetni praznici. No, i za vrijeme praznika se trebate moliti, dobra djela činiti i na svetu misu ići, ma gdje bili. Podsjetite na to svoje roditelje i ukućane.

KALENDAR

Ponedjeljak, 11. lipnja:      Spomendan svetog Barnabe, apostola.

Srijeda, 13. lipnja:             Spomendan svetog Antuna Padovanskog, prezbitera i naučitelja.. 

Subota, 16. lipnja:             Spomendan blažene Marije Terezije Scherer, redovnice.  

PRODAJNA AKCIJA KOLAČA – POMOĆ MLADIMA ZA LJETNI KAMP

Danas, 10. lipnja mladi naše župe organiziraju prodajnu akciju kolača. Zahvalni za prošlogodišnju pomoć župljana mladima, molimo da ih i ove godine podržite jer ovakav način rada s mladima od velike je važnosti za njih. Na ljetnom kampu kroz zajedničke radionice, svakodnevnu svetu misu i zajedništvo utvrđuju svoju vjeru i međusobno zajedništvo, te se tako lakše ugrađuju u župnu zajednicu. Mladi su uvijek veliko blago župe. Preporučamo također svima vama, pojedincima i poduzećima, da se uključite u ovu akciju te tako pokažemo našim mladima da znamo vrednovati njihov trud i da smo uz njih u svim njihovim potrebama.

JUBILEJ SESTARA SV. KRIŽA

Ovih dana su naše milosrdne sestre sv. Križa proslavile svoj vrijedan jubilej 150 godina od dolaska u Đakovo. „Časna majko, smilujte se ovom samostanu i pošaljite sestre. Time ćete si sagraditi tisuću stepenica u nebo!“ Ovim je riječima biskup Strossmayer 1867. g. pozvao milosrdne sestre sv. Križa da dođu u Đakovo, i tu preuzmu poučavanje djevojčica u školi i odgoj djevojaka u internatu, da budu „majke i odgojiteljice“, da brinu za bolesne i u potrebama vremena prepoznaju i izvrše volju Božju. Prvih 6 sestara dolazi u Đakovo 7. lipnja 1867. g. Od Švicarske do Đakova putovale su tjedan dana. Od svog dolaska pa do danas Đakovo je za sestre postalo novi dom. Naša župa im je osobito na svemu zahvalna. Sestre preporučujemo u vaše molitve.   

PROSLAVA SV. ANTUNA                                          

U srijedu, 13. lipnja u samostanskoj crkvi Srca Isusova na spomendan Svetog Antuna Padovanskoga je proštenje. Svete mise su u 5, 6.30, 8, 9.30, 11 i 17.30 sati, večernja misa je u 17.30. Ispovijedanje počinje u 4.30. Blagoslov djece je u 16 sati.

ŽUPNO EKONOMSKO I PASTORALNO VIJEĆE

U četvrtak, 14. lipnja u 19.30 je sastanak župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća u prostorijama župe. Dopisi su na orguljama.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

U petak, 15. lipnja u 18 sati u župnoj dvorani će novinar i publicist Igor Vukić predstaviti svoju knjigu Radni logor Jasenovac. Ulaz je slobodan. Bit će i prodaja knjige po prigodnoj cijeni.

TREĆI KONCERT DUHOVNE GLAZBE

Treći koncert duhovne glazbe "Vrijeme je žetve milosti Božje" bit će održan u nedjelju 17. lipnja na Strossmayerovom trgu. Ove godine bit će to večer slavljenja, a Đakovčanima će zapjevati njihova sugrađanka Vlatka Kladarić, te poznati izvođači duhovne glazbe Alan Hržica (Srce Isusovo) i Petar Buljan (Božja pobjeda). Koncert počinje u 19,30 i imat će humanitarni predznak. 

HODOČASNIČKI DAN BL. M. TEREZIJI SCHERER

U subotu 16. lipnja blagdan je bl. M. M. Terezije Scherer. Nakon uobičajene pobožnosti slijedi sveta misa koju će slaviti vlč. Tomislav Ćorluka, župnik u zajedništvu s Vlč. Mihaelom Mađarevićem, župnikom župe Kuševac. Za vrijeme sv. mise bit će Obred evanđeoskog života za članove Mjesnog svjetovnog franjevačkog bratstva bl. M. M. Terezije Scherer.

DJEČJE LJETO

I ove godine naša župa u suradnji sa udrugom Amadea, organizira Dječje ljeto za djecu koja žele radosno i zabavno provesti jedan  tjedan u zajedništvu i igri pod vodstvom naših mladih volontera koji će ih učiti mnoge pjesme, igre, plesove, ali i kako se živi radosno s Isusom. Dječje ljeto će se održavati od 15. do 22. srpnja na ljetnoj pozornici centra Amadea. Otvorenje Dječjeg ljeta bit će u nedjelju, 15. 07 u 20 sati na pozornici centra Amadea, a završetak će biti u nedjelju 22. 07 sa svetom misom u 9 sati u katedrali. Cijena tjednog programa je 20 kn. Prijavu za Dječje ljeto možete učiniti župnom uredu do 13.07. Tko baš ne stigne doći  u župni ured, neka se javi na mobitel s. Meri: (0917271401).

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Srijeda, 13. lipnja:              u 19.00 mladenci – liturgijska priprava; biblijska skupina. 

Petak, 15. lipnja:                u 19.30 katedralni zbor; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 16. lipnja:             u 19.30 Slavljenički tim Izrael – euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi.

Nedjelja, 17. lipnja:            u 10.30 susret za ministrante; u 15.00 Milosrdni Isus.

HODOČAŠĆE MARIJANSKI ZAVJET

U srijedu, 13. lipnja je ruta Vođinci – Đakovo, a u četvrtak 14. lipnja ruta Đakovo – D. Andrijevci. Pridružite se! Dnevno se prelazi dvadesetak kilometara, a sami birate koliko dana želite sudjelovati i gdje se želite priključiti. Prijavite se i pomozite da hodočasnike smjestimo na spavanje i da ih pogostimo.

ŽIVA KRUNICA

Nakana žive krunice za lipanj: za biskupe, svećenike, mladomisnika Patrika i duhovna zvanja.

KALENDAR

Utorak, 5. lipnja:                  Spomendan svetog Bonifacija, biskupa i mučenika. 

Petak, 8. lipnja:                    Svetkovina Presvetog Srca Isusova – crkveni god u samostanskoj crkvi.

Subota, 9. lipnja:                 Spomendan Bezgrješnog Srca Marijina.  

JUBILEJ SESTARA SV. KRIŽA – TRODNEVNA PRIPRAVA

Zajednica Milosrdnih sestara svetog. Križa ove godine slavi 150. obljetnicu dolaska sestara iz Ingebola (Švicarska) u Đakovo. Program proslave: 5. lipnja u 17.00 -  Čašćenje  sv. Antuna Padovanskoga u samostanskoj crkvi;  6. lipnja u 19.30 - Zahvalno klanjanje; 7. lipnja u 18.00 - svečana Večernja s pukom uoči blagdana Srca Isusova; 8. lipnja - Svetkovina Srca Isusova - svete mise u 7.00 i u 17.30; 9. lipnja – SREDIŠNJA PROSLAVA  150. JUBILEJA DOLASKA SESTARA U ĐAKOVO; svečanu sv. misu u 12,00 predvodi nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić s ostalim biskupima i svećenicima. Zbog mnoštva uzvanika vani će biti postavljeni ekrani za prenošenje i praćenje sv. mise. Također: U utorak,  5. lipnja u 19.00 bit će otvorenje izložbe o životu i radu sestara kroz 150 godina, u Muzeju Đakovštine, Ante Starčevića 34.

UPIS NOVIH MINISTRANATA I MINISTRANTICA

Do 10. lipnja upisujemo i primamo nove ministrante i ministrantice.

ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE

U petak, 8. lipnja u 9 i 17.00 je ispovijed vjeroučenika osnovnih i srednjih škola za kraj školske godine. U nedjelju, 10. lipnja u 9 sati slavit ćemo misu zahvalnicu na kraju školske godine. Pozivamo sve učenike, njihove učitelje, nastavnike, profesore i roditelje na misu zahvalnicu.

40 DANA MOLITVE ZA DOMOVINU

Svaki dan u 19.15 u crkvi Svih Svetih se održava četrdesetdnevna molitva za Domovinu i traje jedan sat. Pozivamo sve koji žele moliti za domovinu da se priključe molitvi.

PRODAJNA AKCIJA KOLAČA - POMOĆ MLADIMA ZA LJETNI KAMP

U nedjelju, 10. lipnja mladi naše župe organiziraju prodajnu akciju kolača. Zahvalni za prošlogodišnju pomoć župljana mladima, kad su prodajnom akcijom skupili oko 12.000 kn., molimo da ih i ove godine podržite jer ovakav način rada s mladima od velike je važnosti za njih. Na ljetnom kampu kroz zajedničke radionice, svakodnevnu svetu misu i zajedništvo utvrđuju svoju vjeru i međusobno zajedništvo, te se tako lakše ugrađuju u župnu zajednicu. Mladi su uvijek veliko blago župe.  Preporučamo ih također svima vama, pojedincima i poduzećima, da se uključite u ovu akciju te tako pokažemo našim mladima da znamo vrednovati njihov trud i da smo uz njih u svim njihovim potrebama.

DUHOVNA OBNOVA NA TABORU

Od 16. do 19. kolovoza 2018. na Taboru se održava duhovna obnova za mlade (i odrasle)! Osigurali smo prijevoz autobusom, smještaj i hranu. Cijena prijevoza i smještaja u sobama je 550 kuna, a u dvorani 500 kuna. Prijavite se što prije u župni ured. 

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Utorak, 5. lipnja:                  u 19.00 misijska skupina; Dva srca; Nema susreta čitača do rujna.

Srijeda, 6. lipnja:                 u 19.00 mladenci – liturgijska priprava; u 19.30 biblijska skupina. 

Petak, 8. lipnja:                   u 19.00 Djelo Marijino; katedralni zbor; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 9. lipnja:                u 19.30 Slavljenički tim Izrael – euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi.

Nedjelja, 10. lipnja:            u 10.30 susret za ministrante; u 15.00 Milosrdni Isus.

HODOČAŠĆE MARIJANSKI ZAVJET

Ovogodišnja hodočasnička ruta prema planu polazi iz Osijeka 9. lipnja i nakon skoro 1700 km i 75 dana hoda, završava u Dubrovniku 22. kolovoza 2018. godine. U srijedu, 13. lipnja je ruta Vođinci – Đakovo, a u četvrtak 14. lipnja ruta Đakovo – D. Andrijevci. Pridružite se! Dnevno se prelazi dvadesetak kilometara, a sami birate koliko dana želite sudjelovati i gdje se želite priključiti. Prijavite se i pomozite da hodočasnike smjestimo na spavanje i da ih pogostimo.

3. NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI

U svojim srcima uvijek iznova otkrivamo i prepoznajemo posebno snažan poziv na ljubav prema obiteljima, jer smo iz njezina krila pozvani u život i došli na svijet. Obitelji treba vratiti samopouzda- nje i svijest o vlastitim bogatstvima i poslanju koje joj je Bog povjerio. Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji će se pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“ održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. g. Ponuđen je smještaj i noćenje u obiteljima. Prijavimo se!

IZLOŽBA O KARD. A. STEPINCU

U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorena izložbe karikatura „A. Stepinac u slici i riječi“.

KALENDAR

Utorak, 29. svibnja:            Spomendan sv. Euzebija, b. i Poliona, lektora, mč.      

Četvrtak, 31. svibnja:         Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.

Petak, 1. lipnja:                  Spomendan svetog Justina, mučenika; prvi petak.  

ZAVRŠAVA KATEHEZA

Ovaj tjedan završava kateheza za sve razrede. Djeco, dođite na završni susret.

JUBILEJ SESTARA SV. KRIŽA

Zajednica Milosrdnih sestara s. Križa ove godine 7. lipnja slavi 150. obljetnicu dolaska sestara iz Ingebola (Švicarska) u Đakovo. Za tu prigodu naša djeca i mladi sa svojim učiteljima i vjeroučiteljima, u nedjelju, 27. svibnja u samostanskoj crkvi, u 17.30, za vrijeme večernje svete mise i nakon mise, žele u ime svih nas izraziti zahvalnost i ljubav za sve što su kroz proteklih 150 godina činile za naš grad i našu župu. Izložba  povodom 150. godišnjice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo pod nazivom: Sto pedeset godina zaJedno. Otvorenje izložbe je 5. lipnja u 19 sati u Muzeju Đakovštine, A. Starčevića 34, o njezi bolesnika i brizi za siromahe. Središnje jubilejsko slavlje bit će 9. lipnja sa svetom misom u 12 sati u samostanskoj crkvi.

HODOČAŠĆE MARIJANSKI ZAVJET

Ovogodišnja hodočasnička ruta prema planu polazi iz Osijeka 9. lipnja i nakon skoro 1700 km i 75 dana hoda, završava u Dubrovniku 22. kolovoza 2018. godine. U srijedu, 13. lipnja je ruta Vođinci – Đakovo, a u četvrtak 14. lipnja ruta Đakovo – D. Andrijevci. Pridružite se! Dnevno se prelazi dvadesetak kilometara, a sami birate koliko dana želite sudjelovati i gdje se želite priključiti. Prijavite se i pomozite da hodočasnike smjestimo na spavanje i da ih pogostimo.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

U organizaciji Mjesnog FSR-a ponedjeljkom u 18.30 u dvorani Florentini  održavaju se 15. Duhovne vježbe u svakodnevici. Vodi s. Karmela Dominković. Tema: Ako hoćeš možeš biti duhovno zdrav!? Informacije na tel. 801 261.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

U ponedjeljak, 28. svibnja u 19.30 u sklopu Strossmayerovih dana, u katedrali je koncert Zagrebačke filharmonije. Dirigent: Krešimir Batinić, sopranistica Ivu Krušić . Ulaz je slobodan.

TIJELOVO - ŽUPNO EUHARISTIJSKO KLANJANJE

U četvrtak, 31. svibnja, svetkovina je Presvetog Tijela i Krvi Kristove. U katedrali je nedjeljni raspored svetih misa. Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 u katedrali predvodi nadbiskup Đuro Hranić. Na Tijelovo je naše župno godišnje klanjanje. Stoga ćemo uoči Tijelova imati cjelonoćno euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi. Na oglasnoj ploči u katedrali pogledajte raspored i upišite se. Najprije je u srijedu, 30. svibnja u 20 sati u crkvi Svih svetih sveta misa. Završetak klanjanja i euharistijski blagoslov je na Tijelovo u 11 sati. U samostanskoj crkvi nema večernje svete mise na Tijelovo, samo je jutarnja u 7 sati.

UPIS NOVIH MINISTRANATA

Od danas do 10. lipnja upisujemo i primamo nove ministrante, posebno potičemo prvopričesnike.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Tijekom svibnja svaku večer su svibanjske pobožnosti u katedrali u 18 sati, a u samostanskoj crkvi u 17.30 (ili 17.00 ako je večernja misa). Trinaest utoraka sv. Anti je utorkom u 17 sati.

DUHOVNA OBNOVA NA TABORU

Od 16. do 19. kolovoza 2018. na Taboru se održava duhovna obnova za mlade (i odrasle)! Osigurali smo prijevoz autobusom, smještaj i hranu. Cijena prijevoza i smještaja u sobama je 550 kuna, a u dvorani 500 kuna. Prijavite se što prije u župni ured. 

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Utorak, 28. svibnja:            u 19.00 Udruga sv. Vinka; misijska skupina; Dva srca – molitvena sk.

Srijeda, 29. svibnja:           u 19.00 mladenci – liturgijska priprava; u 19.30 biblijska skupina. 

Petak, 31. svibnja:             u 19.30 katedralni zbor; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 1. lipnja:                u 11.00 mali pjevači; u 19.00 zbor Santo; 19.30 Slavljenički tim Izrael.

Nedjelja, 2. lipnja:              u 10.30 susret za ministrante; u 15.00 Milosrdni Isus.

3. NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI

U svojim srcima uvijek iznova otkrivamo i prepoznajemo posebno snažan poziv na ljubav prema obiteljima, jer smo iz njezina krila pozvani u život i došli na svijet. Obitelji treba vratiti samopouzda- nje i svijest o vlastitim bogatstvima i poslanju koje joj je Bog povjerio. Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji će se pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“ održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. g. Ponuđen je smještaj i noćenje u obiteljima. Prijavimo se!

KALENDAR

Ponedjeljak, 21. svibnja:   BDM Marija Majka Crkve.      

Četvrtak, 24. svibnja:         Spomendan BDM Pomoćnica kršćana.

Subota, 26. svibnja:           Spomendan svetog Filipa Neri, prezbitera. 

SLAVLJE SVETE POTVRDE ILI KRIZME

Danas je slavlje sakramenta svete potvrde za 134 srednjoškolaca. Svetu misu u 10.30 u katedrali predvodi nadbiskup Đuro Hranić. Potvrđenici i kumovi trebaju biti u 10 u katedrali. Potvrđenike pozivamo da i dalje nastave dolaziti na nedjeljne svete mise, susrete mladih u župi i na katehezu u srijedu i subotu kad će biti podjela fotografija.

KATEHEZA ZA 2. I 4. RAZRED

Ovaj tjedan završava kateheza za 2. i 4. razred osnovne škole. Djeco, dođite na završni susret. Zajednica Milosrdnih sestara s. Križa ove godine 7. lipnja slavi 150. obljetnicu dolaska sestara iz Ingebola (Švicarska) u Đakovo. Za tu prigodu naša djeca i mladi sa svojim učiteljima i vjeroučiteljima, u nedjelju, 27. svibnja za vrijeme svete mise u samostanskoj crkvi, u 17.30, za vrijeme večernje svete mise i nakon mise, žele u ime svih nas izraziti zahvalnost i ljubav za sve što su kroz proteklih 150 godina činile za naš grad i našu župu.

PRIKUPLJANJE POTPISA  - PRIOPĆENJE NADBISKUPSKOG ORDINARIJATA U ĐAKOVU

Crkva potiče svoje vjernike da pridonose humanijoj izgradnji društva, posebno kad je u pitanju promicanje čovjeka i dostojanstvo braka i obitelji. Svaki vjernik je slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda.

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

U ponedjeljak, 28. svibnja u 19.30 u sklopu Strossmayerovih dana, u katedrali je koncert Zagrebačke filharmonije. Ulaz je slobodan.

KVATRE

Počinju ljetne kvatre, posvećene su molitvi za posvećenje ljudskog rada i za urod zemlje.

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

U organizaciji Mjesnog svjetovnog franjevačkog bratstva M. M. Terezije Scherer u ponedjeljak u 18.30 u dvorani Florentini  održavaju se 15. Duhovne vježbe u svakodnevici. Vodi s. Karmela Dominković. Tema: Ako hoćeš možeš biti duhovno zdrav!? Informacije na tel. 801 261.

40 DANA MOLITVE ZA DOMOVINU

U utorak, 1. svibnja počela je četrdesetdnevna molitva za domovinu. Molitva se održava svaki dan u 19.15 (četvrtkom i subotom zbog klanjanja u 18.15)  u crkvi Svih Svetih i traje jedan sat. Pozivamo sve koji žele moliti za domovinu da se priključe molitvi.

SVIBANJSKE POBOŽNOSTI

Tijekom svibnja svaku večer su svibanjske pobožnosti u katedrali u 18 sati, a u samostanskoj crkvi u 17.30 (ili 17.00 ako je večernja misa). Trinaest utoraka sv. Anti je utorkom u 17 sati.

DUHOVNA OBNOVA NA TABORU

Od 16. do 19. kolovoza 2018. na Taboru se održava duhovna obnova za mlade (i odrasle)! Osigurali smo prijevoz autobusom, smještaj i hranu. Cijena prijevoza i smještaja u sobama je 550 kuna, a u dvorani 500 kuna. Prijavite se što prije u župni ured. 

SAT SAVEZA

Danas, 20. svibnja, u 19.30 u župi je mjesečni molitveni susret Sat saveza s Marijom za članove Šenštatske obitelji. Svi ostali su dobro došli.

TJEDNI - MJESEČNI SUSRETI

Utorak, 22. svibnja:            u 19.00 Udruga sv. Vinka; misijska; u 20.00 liturgijski čitači.

Srijeda, 23. svibnja:           u 19.00 mladenci; u 19.30 biblijska skupina. 

Četvrtak, 24. svibnja:         u 19.15 euharistijsko klanjanje u Maloj crkvi.

Petak, 25. svibnja:             u 19.30 katedralni zbor; u 20.00 susret mladeži.

Subota, 26. svibnja:           u 11.00 mali pjevači; u 19.00 zbor Santo.

Nedjelja, 27. svibnja:         u 10.30 susret za ministrante; u 15.00 Milosrdni Isus.

MOLITVENO SLAVLJENIČKI SUSRET

Svake subote od 19.30 do 21.00 u crkvi Svih Svetih Slavljenički tim Izrael organizira molitveno-slavljenički susret. Pozivamo sve mlade i one koji to žele, umjesto izlaska i tulumarenja po gradu, na ovaj susret.

PISMO BISKUPA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE O 10. OBLJETNICI NJEZINA UTEMELJENJA

Poštovana braćo svećenici i đakoni,
cijenjeni redovnici i redovnice,
dragi vjernici u biskupijama
Đakovačko-osječke crkvene pokrajine!

Slaveći svetkovinu Duhova, rođendan Crkve, želimo vas podsjetiti kako je papa Benedikt XVI. prije deset godina, 18. lipnja 2008., utemeljio Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu, s najvećim slavonskim gradom Osijekom u njezinu nazivu, u čijem je sastavu Đakovačko-osječka nadbiskupija, mlada Požeška biskupija te ponovno osamostaljena drevna Srijemska biskupija.

1.Deset godina naše Metropolije kratko je razdoblje, ali nas ono na svoj način povezuje s dugom poviješću Crkve u našim krajevima, koja je započela u ranokršćanskim zajednicama Panonije Srijemske, proslavljene brojnim mučenicima, s metropolitanskim sjedištem u Sirmiumu. Nizala su se potom stoljeća iznimno bogate kršćanske duhovne i kulturne baštine, istodobno bremenita borbama za opstanak, ispunjena svakovrsnom patnjom. Težnja za vlastitom crkvenom organizacijom na prostorima sjeverne Hrvatske ostvarena je 1852. godine osnutkom Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine, sa sjedištem u Zagrebu. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i teških stradanja u Domovinskom ratu, na području Slavonije, Baranje i Srijema utemeljena je nova Đakovačko-osječka crkvena pokrajina, s prvim nadbiskupom metropolitom mons. Marinom Srakićem.

2. Uspostava Metropolije obradovala je mnoge vjernike, jer je tim činom navedenim dijelovima naše domovine priznato regionalno značenje na crkvenoj razini. To je otvorilo nove mogućnosti pastoralnog rada, povezivanje i snažniju suradnju naših biskupija na različitim područjima crkvenog poslanja. Poseban izazov predstavljaju društveno-socijalne prilike u kojima živimo: osjetljiva i slojevita pitanja sve manjeg broja pučanstva, ekonomskog osiromašenja, iseljavanja, praćena nastojanjem da se u našim krajevima obnove perspektive za život i rad mladih osoba i obitelji. Zaživjele su već različite inicijative, osnovane su nove pastoralne, odgojno-obrazovne i karitativne ustanove te se osnažuje suradnja s važnim institucijama znanstvenoga, kulturnoga i društvenog života. Unatoč teškim iskustvima u prošlosti, nastojimo oko iskrena dijaloga među kršćanskim Crkvama i narodima s kojima dijelimo „radosti i nade, žalosti i tjeskobe“ vremena u kojem živimo.

3. Spomen 10. obljetnice Đakovačko-osječke crkvene pokrajine poticaj je da u zajedništvo naših mjesnih Crkava ugradimo još snažnije pastoralno nastojanje naših župnih zajednica, još dublje i cjelovitije prihvaćanje kršćanske duhovnosti i evangelizacijskog poziva. Očitovanje zajedništva naše Metropolije o 10. obljetnici njezina postojanja započeli smo minuloga 16. travnja hodočašćem svećenika iz svih naših biskupija u Staru Gradišku, da bismo iskazali poštovanje i zahvalnost brojnim svećenicima koji su tijekom komunističke vladavine bili zasužnjeni u tamošnjem zatvoru. Ono će se hodočašćima svećenika i vjernika nastaviti u Srijemskoj biskupiji, 4. kolovoza na Tekijama (Petrovaradin), u predvečerje Gospe Snježne, u Požeškoj biskupiji, 31. kolovoza, na svetkovinu Gospe od Suza u Pleternici, te u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, 1. listopada u Đakovu, na svetkovinu Obljetnice posvete katedrale.

Radujući se navedenim hodočasničkim susretima, molimo za vas darove Duha Svetoga, povjeravamo vas majčinskom zagovoru Djevice Marije, te vas sve blagoslivljamo i od srca u Gospodinu pozdravljamo.

Đakovo – Požega – Srijemska Mitrovica, 1. svibnja 2018.

           Đuro Hranić
  đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, v.r.

         Antun Škvorčević
                          požeški biskup, v.r.

          Đuro Gašparović
         srijemski biskup, v.r.