Tjedne obavijesti

Obavijesti za tjedan pred nama i neke informacije za Došašće pratimo u zadnjem listiću, koji ste uzeli prošle nedjelje. Također ih, s rasporedom misnih nakana, imamo na oglasnoj ploči, te web i facebook stranicama  župe.

1. KALENDAR LITURGIJSKIH SLAVLJA I DOGAĐANJA Danas ulazimo u blagoslovljene dane Došašća slaveći mise po uobičajenom rasporedu.

Od sutra-ponedjeljka, 29. 11. započinjemo zornice u katedrali u 7 h. One nas potiču na bdjenje. Zato dođimo 10-ak minuta ranije na molitvenu pripravu, koja će do 8. 12. biti označena devetnicom Bezgrješnoj u povezanosti s našim Sjemeništem i molitvom za svećenička i redovnička zvanja. Prvih zornica izvlačimo imena bogoslova i redovničkih pripravnica, te misionara za koje ćemo moliti u devetnici. Potičemo šk. djecu i krizmenike na sudjelovanje, te nošenje knjižice „Moje nedjelje“ u koje nakon zornice dobivaju pečat. Ukoliko neki nemaju knjižicu, neka je uzmu od s. Jelene ili nas svećenika. Najrevnije ćemo na kraju nagraditi. Jednom tjedno – petkom sakupljat će se milostinja kod zornice, a bit će namijenjena predbožićnim karitativnim projektima udruge sv. Vinka i socijalne samoposluge Terezijinoga kruga pri Samostanu Sestara sv. Križa.

Uz prvi petak i prvu subotu u prosincu uobičajena je prigoda za ispovijed uz sv. mise, a ona od početka Došašća vrijedi kao božićna ispovijed uz trud čuvanja milosti Božje u svom srcu. Zato koristimo priliku i uz zornice. Na prvu subotu, napose uz krunicu i večernju misu, kada osobito molimo za duhovna zvanja, potičemo nekoć prijavljene u mrežu molitelja za zvanja da se pridruže. Njima smo poslali posebno pismo. Sve potičemo da barem kratko toga dana naiđu pred Presveto u “malu crkvu” i pomole se na tu nakanu, koju nam nadbiskup Đuro u zadnjih dana objavljenoj okružnici svima napose preporučuje.

Sljedeće nedjelje-na 2. nedjelju Došašća, 5. 11. pod misom u 9 h je predstavljanje prvopričesnika na kojem očekujemo sve prvopričesnike 3. razreda OŠ i njihove roditelje. Uz sve mise, kako smo to nekoć činili na prvu nedjelju, molimo molitvu za svećenička i redovnička zvanja.

2. ZAHVALA - Ovih dana sakristansku službu u našoj katedrali nakon devet godina završava s. IDA ZDRAVČEVIĆ. Zahvaljujemo joj na samozatajnom i požrtvovnom služenju, koje je pratilo brojna katedralna i župna bogoslužja i uopće naša okupljanja u katedrali. Mi puno toga pretpostavljamo, a neko to mora urediti i pripremiti. Neka joj Bog podari nagradu i blagoslov!

3. KATEHEZA I SUSRETI Katehezu za prvopričesnička i krizmenička godišta održavamo još ovoga tjedna po redovito, a onda ćemo prekinuti do drugoga polugodišta, odnosno ponovne najave u oglasima. Daljnje uključivanje u zornice po izboru i mogućnosti nadomješta katehezu, a svakako za starije osnovnoškolce i krizmenike pretpostavljan pristup božićnoj ispovijedi koji će biti za njih u posebne dane.

Kada budemo ulazili u intenzivnije dane adventske priprave, ispovijedanja i svega što slijedi nakon nedjelje, 12. 12. prekidamo sa svim susretima u župi do početka veljače. Jedino će se po rasporedu i dogovorima nastaviti potrebne pjevačke probe, susreti ministranata i karitativnih suradnika.

4. PRIJAVA STARIH I BOLESNIH ZA BOŽIĆNU ISPOVIJED molimo da se svakako obavi ovoga tjedna, da možemo načiniti raspored i u drugom tjednu Došašća krenuti s pohodom. Sve vas molimo: okrenite se oko sebe i potaknite sve koji su stari i osamljeni, te im pomozite da se prijave. Sve koji su nešto pokretniji i može ih se dovesti, pozivamo da dođu ili ih dovezete u drugu subotu, 11. 12. u 15 h u katedralu (ne u dvoranu župe kako je prvotno naznačeno). Upriličit ćemo posebno za njih ispovijed i misu. Mogu im se pridružiti i drugi stariji vjernici.

5. AKCIJA DOBROTE - O adventskoj akciji socijalno-humanitarne udruge Terezijin krug za socijalnu samoposlugu, koja pomaže potrebitima, informirajte se na posebnom plakatu i letcima koje možete uzeti na mjestu za tisak.

6. ZAHVALNO SLAVLJE UZ 1. OBLJETNICU TRAJNOGA EUHARISTIJSKOGA KLANJANJE u crkvi Svih Svetih bit će na svetkovinu Bezgrješne – u srijedu, 8. 12. krunicom i misom u 18 h, te kraćim klanjanjem u katedrali. Iz daljega pozivamo sve prijavljene na klanjanje da svakako planiraju sudjelovanje. Sam dan početka ovoga lanca klanjanja – petak, 10. 12. bit će u tihom pohodu svih klanjatelja „maloj crkvi“ i druženju s Gospodinom prema mogućnosti.

7. PROSLAVA BRAČNIH JUBILEJA planirana je za drugi dan Božića – blagdan Svete Obitelji u nedjelju, 26. 12. o.g. Potičemo supružnike koji ove godine napunjaju okrugle obljetnice braka da se do sredine prosinca jave u ured i uključe u ovo slavlje.

8. DOPRINOSI ZA ŽIVOT ŽUPE I POTREBE CRKVE - Hvala svim župljanima – pojedincima i obiteljima, koji su s krajem građanske godine, a u svijesti vjerničkoga zajedništva i odgovornosti, podmirili svoje doprinose za župu, ponajprije obvezatni godišnji doprinos za lukno, te dali za radove. Zahvaljujemo onima koji će to učiniti sljedećih dana i tjedana. Za pretpostaviti je da svako katoličko domaćinstvo u župi koje živi s njom zajedništvo i očekuje odgovore na potrebe posjeduje župnu knjižicu i sudjeluje u doprinosima, jer župa i svi u njoj žive prvenstveno od vaših darova.

Hvala svima koji ste novčanim darom i namirnicama poduprli akciju za Caritas Sisačke biskupije. Sabrali smo kroz dva tjedna 20.000,00 kn, koji će zajedno s kolektom u drugim župama i nas svećenika biti predani biskupu Vladi ovoga utorka za pohoda nas svećenika Sisku i stradalim župama.

9. VJERSKI TISAK, KALENDARI I DR. – Preporučujemo kupnju i praćenje jedinoga katoličkoga tjednika u nas Glasa Koncila na mjestu za tisak u katedrali, kao i drugih katoličkih tiskovina koje nam se ondje nude; također nabavku katoličkih kalendara i dr. u uredu.

 

 

Nedjelja, 28. 11. – 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA. Početak nove liturgijske godine

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

u 9 sati                       pok. Josip Krišto                               spomen u misi: pok. Luka Kovačević

u 16,30 sati                pok. Antun Miklošević

u 18 sati                     pok. obitelji Ivanković                       spomen u misi: pok. Martin Prevoznik

 

 

Ponedjeljak, 29. 11. – Početak devetnice Bezgrješnom začeću BDM

u 7 sati                       pok. Ivica i svi pok. obitelji Kutleša

u 18 sati                     pok. Anica Baljak                  spomen u misi: pok. Andrija Obrovac

 

 

Utorak, 30. 11. – Sv. Andrija apostol

u 7 sati                       pok. Manda, Ivan, Petar i Marija Borovac

u 18 sati                     pok. Kata Sito                      spomen u misi: pok. Jasna Dobrović

 

 

Srijeda, 1. 12. 2021.

u 7 sati                       pok. Vlado Rechner

u 18 sati                     pok. Polka i Ivan Capan      spomen u misi: pok. Jozo i Iva Knežević

 

 

Četvrtak, 2. 12. 2021.

u 7 sati                       pok. Ivan Knezović

u 18 sati                     pok. Ruža Fabijančić                       spomen u misi: pok. Josip i Željko Majer

 

 

Petak, 3. 12. – Sv. Franjo Ksaverski. Prvi petak

u 7 sati                       pok. Mile i Darinka Drmić

                                  spomen u misi: pok. Zvonko i Dragica Valent i pok. Božo Mihalić

u 18 sati                     pok. Ante i Agica Medved               spomen u misi: pok. Andrija i Anđa Vukadin

 

 

Subota, 4. 12. – Sv. Barbara. Prva subota

u 7 sati                       pok. Križan Šimičević

u 18 sati                     za pokojne svećenike

 

Nedjelja, 5. 12. – 2. NEDJELJA DOŠAŠĆA. Prva nedjelja

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

u 9 sati                       pok. Ruža, Dragutin i Mara Crnov             spomen u misi: pok. Ivan i Milica Ursić

u 16,30 sati                pok. Zvonko i Jelica Galić   

                                  spomen u misi: pok. Drina i Mirko Šiško i pok. Mirjana Pavić

u 18 sati                     pok. Štefanija Plevnik                                  spomen u misi: pok. Antun Žajdlik

 

Obavijesti za dane pred nama pratimo u novom listiću, koji imate na stoliću. Ponesite ga u svaku obitelj. On nam najavljuje rasporede za dva tjedna, pa i dalje u Došašću. Oglase također imamo, s rasporedom misnih nakana, na oglasnoj ploči, te web i facebook stranicama naše župe.

1. KALENDAR LITURGIJSKIH SLAVLJA I DOGAĐANJA Danas smo duhovno povezani s pastirima i vjernicima u Srijemskoj Mitrovici u kojoj je biskupsko ređenje novoga srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline, sina našega kraja. Uključimo ga u molitvu.

Uz svetačke spomene koje nam donosi kalendar, ističemo u tjednu: sutra-u ponedjeljak, 22. 11. slavi se spomen sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, pjevača i zborova. Svim voditeljima zborova, pjevačima i skupinama, te glazbenim suradnicima zahvaljujemo na doprinosu ljepoti župnih i katedralnih bogoslužja. U četvrtak, 25. 11. je sv. Katarina Aleksandrijska. Iste večeri-u četvrtak, kao zajednički molitveni susret krizmenika 2. razreda SŠ, bit će klanjanje pred Presvetim u katedrali u 20 h. Pozivamo da se njima pridruže i svi drugi srednjoškolci i mladi (tako i krizmenici 1. razreda SŠ koji imaju nadoknada), te tom prigodom obilježimo Dan mladih na koji na je pozvao papa Franjo.

U subotu, u predvečerje 1. nedjelje Došašća i nove liturgijske godine, pridružimo se uobičajenoj svečanosti paljenja prve adventske svijeće ispred katedrale nakon večernje mise. Sljedeće nedjelje, 28. 11. ulazimo u blagoslovljene dane iščekivanja Gospodnjega dolaska slaveći mise po uobičajenom rasporedu.

Budimo u ovim danima iskušenja uslijed ponovnoga širenja zaraze koronom molitelji za prestanak ove bolesti i zdravlje mnogih koje je posljednjih dana zahvatila, kao i smirenje potresa na Banovini i šire. Neka to bude nakana naših “pojačanih” pohoda pred Presveto u “malu crkvu”.

2. KATEHEZA I SUSRETI Katehezu za prvopričesnička i krizmenička godišta održavamo prema najavi njima na susretima. Sutra-u ponedjeljak, 22. 11. je susret župnoga ekonomskoga vijeća u 19,30 h, a u utorak, 23. 11. susret župnoga pastoralnoga vijeća i vjeroučitelja u osnovnim školama također u 19,30 h. Potrebno je razmotriti i dogovoriti važne stvari. Bit će zato vrijedno sudjelovanje svih.

S biblijskim susretom sadašnji niz zaključujemo ove srijede, 24. 11. i nastavljamo s početkom veljače. Pjevačke probe i drugi susreti su po rasporedu i dogovoru.

3. PRIJAVA STARIH I BOLESNIH ZA BOŽIĆNU ISPOVIJED – Da bismo kao novi svećenici mogli u skoro vrijeme pohoditi i ispovijedati starije i bolesne, koji radi svoga zdravstvenoga stanja i teže (ne)pokretljivosti ne mogu doći u crkvu, ponovno lijepo molimo njih ili vas-ukućane i bližnje da se svakako prijave u ured sljedećih desetak dana, da bismo na vrijeme napravili novi popis i ostvarili pohod. Okrenimo se oko sebe i potaknimo sve koji su stari i osamljeni, te im pomozimo da se prijave. Sve koji su ipak nešto pokretniji i može ih se dovesti u župu, pozivamo da dođu ili ih dovezete u subotu, 11. 12. u 15 h u dvoranu župe (ulaz iz Gupčeve). Upriličit ćemo posebno za njih ispovijed i misu. Time ćete olakšati nama, a prirediti radost starima. Ukoliko neki nemaju prijevoza, neka se jave u ured, pa ćemo im organizirati.

4. KOLEKTA ZA SISAČKI CARITAS I STRADALE U POTRESIMA – Danas u svim župama našega dekanata i kod nas zaključujemo akciju prikupljanja novčanih priloga i prehrambenih namirnica, te potrepština za Caritas Sisačke biskupije i stradale u potresu. Novčane priloge, napose koji to niste učinili prošle nedjelje, možete dati i danas u posebnu košaricu kod suradnika na izlazu iz katedrale, te do srijede na pokrajnjem oltaru sv. Josipa ili u ured. Prikupljena pomoć bit će odvežena do kraja tjedna u Sisak, te predana novčana sredstva. Hvala svima na iskazanoj solidarnosti i svakom daru, a suradnicima koji su sudjelovali u provedbi na njihovoj pomoći!

5. AKCIJA ZA MISIJE - Misijski centar sa svojim suradnicima, kao i proteklih godina, upriličuje u nedjelju Krista Kralja i moguće 1. Došašća ispred katedrale prodaju adventskih vijenaca i dr. ukrasa, a prilozi idu za misije tj. izgradnju škole u Gani.

6. DOPRINOSI ZA ŽIVOT ŽUPE I POTREBE CRKVE - Hvala svim župljanima – pojedincima i obiteljima, koji su s  krajem građanske godine, a u svijesti vjerničkoga zajedništva i odgovornosti, podmirili svoje doprinose za župu, ponajprije obvezatni godišnji doprinos za lukno, te dali za radove i druge karitativne i misijske potrebe. Zahvaljujemo onima koji će to učiniti sljedećih dana i tjedana. Za pretpostaviti je da svako katoličko domaćinstvo u župi koje živi s njom zajedništvo i očekuje odgovor na svoje potrebe posjeduje župnu knjižicu i sudjeluje u doprinosima, jer župa i svi u njoj žive prvenstveno od vaših darova; uvijek imamo razumijevanje za one koji su, radi teškoća, u nemogućnosti i zato u dogovoru sa župnikom oslobođeni.

7. GODINA MAJKE AMADEJE PAVLOVIĆ – O znanstvenom skupu i završetku jubilarne godine majke M. Amadeje Pavlović u nadolazeću subotu, 27. 11. podrobnije čitajte na posebnom plakatu i stranici Sestara sv. Križa.

8. MOLBE - Kako je ponovno pogoršano stanje širenja korone u našem okruženju i gradu, zajedno s upravom katedrale, ponovno dobrohotno podsjećamo sve vas na držanje mjera zaštite, napose nošenje maske na misnim i drugim okupljanjima u katedrali i župnim prostorima (također u uredu), a u liturgijskom pogledu pričešćivanje na ruke. Lijepo je da i tu razumno svjedočimo kršćansku ljubav i odgovornost i prema sebi i prema drugima.

Također vas molimo da na našim okupljanjima i misama u katedrali ostavljamo slobodan pristup ispovjedaonicama, pogotovo kada svećenici ispovijedaju, kako bi se u dostojanstvu i diskreciji događalo slavljenje sakramenta pomirenja na što ima pravo i svećenik i svaki vjernik. U katedrali je dostatno prostora i sjedećih mjesta, te istome ne bi trebala služiti ispovjedaonica. Hvala za razumijevanje.

9. VJERSKI TISAK, KALENDARI I DR. – Preporučujemo kupnju i praćenje jedinoga katoličkoga tjednika u nas Glasa Koncila na mjestu za tisak u katedrali, kao i drugih katoličkih tiskovina koje nam se ondje nude; također nabavku katoličkih kalendara i dr. u uredu.

 

Nedjelja, 21. 11. – SVETKOVINA KRISTA KRALJA. Posljednja nedjelja lit. godine

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

                                  pok. Manda Matasović, sprovodna (jučer oprostili)

                                  pok. Blaženka Lelas, sprovodna (jučer oprostili)

u 9 sati                       pok. Jozo, Mila i Ivica Milanović                 spomen u misi: pok. Lenka Vončina

u 16,30 sati                pok. obitelji Raić                                           spomen u misi: pok. Ruža Kazalicki

u 18 sati                     pok. Ante Erceg                                            spomen u misi: pok. Antun Obradović

 

 

Ponedjeljak, 22. 11. – Sv. Cecilija, djevica i mučenica

u 7 sati                       pok. Ivan Ursić

u 18 sati                     pok. Mate Menđušić             spomen u misi: pok. Ante, Ivan, Ilija i Stipe Beljan

 

 

Utorak, 23. 11. – Sv. Klement, papa i mučenik

u 7 sati                       pok. Drago i Kata Bandur

u 18 sati                     pok. Antun, Ana, Mirko i Slavko i pok. obitelji Bradarić

                                  spomen u misi: pok. Zlatko i pok. obitelji Perić

 

 

Srijeda, 24. 11. – Sv. Andrija Dung Lac i drugovi, vijetnamski mučenici

u 7 sati                       pok. Ilija Mikulić

u 18 sati                     pok. Katica Lukačević                      spomen u misi: pok. Jaka Kolak

 

 

Četvrtak, 25. 11. – Sv. Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica

u 7 sati                       pok. Ivan Imrović

u 18 sati                     pok. Kata i Franjo Altgajer               spomen u misi: pok. Stipe Ivanda

 

 

Petak, 26. 11. 2021.

u 7 sati                       spomen u misi: Mara Beljan

u 18 sati                     pok. Jozo Spajić                               spomen u misi: pok. Stipan I Ana Čatalinac

 

 

Subota, 27. 11. – BDM od Čudotvorne medaljice

u 7 sati                       pok. Stipo Dumančić

u 18 sati                     pok. Marija i Franjo Bartek

                                  spomen u misi: pok. Ružica, Marica i pok. obitelji Jančikić i Slobođanac

 

 

Nedjelja, 28. 11. – 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA. Početak nove liturgijske godine

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

u 9 sati                       pok. Josip Krišto                               spomen u misi: pok. Luka Kovačević

u 16,30 sati                pok. Antun Miklošević

u 18 sati                     pok. obitelji Ivanković                       spomen u misi: pok. Martin Prevoznik

 

 

Nedjelja, 14. 10. – 33. NEDJELJA “KROZ GODINU”. Sv. Nikola Tavelić, svećenik i mučenik

Svjetski dan siromaha – Početak akcije za Sisački Caritas

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

                                    pok. Frano Ćurić, sprovodna (jučer oprostili)

                                    pok. Vlasta Sarić, sprovodna (jučer oprostili)

u 9 sati                       pok. Zdravko Ćurić

                                  spomen u misi: pok. Marko Samardžić

u 16,30 sati                pok. Stipe i Soka Grizelj

u 18 sati                     pok. Ana i Mato Martinović

 

Ponedjeljak, 15. 11. – Sv. Albert Veliki, biskup i naučitelj

u 7 sati                       pok. Anica Grizelj

                                  spomen u misi: pok. Marko Knežević

u 18 sati                     pok. Ivica Jerković, Tomislav i Vida Stjepanović

                                  spomen u misi: pok. Marija, Mijo i Stana

 

Utorak, 16. 11. – Dan čašćenja bl. Majke Marije Terezije Scherer, redovnice

u 7 sati                       pok. Nikola Bičanić

u 18 sati                     pok. Irena i Franjo Horvat

                                  spomen u misi: pok. Marijan Crnković

 

Srijeda, 17. 11. – Sv. Elizabeta Ugarska, redovnica

u 7 sati                       pok. Ivan Švraka

u 18 sati                     pok. Stipo, Božo i Manda Matković

                                  spomen u misi: pok. Jaka i Bože Ćurić

 

Četvrtak, 18. 11. – Godišnjica posvete bazilika sv. Petra i Pavla

Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i cijele Hrvatske u Dom. ratu

u 7 sati                       pok. obitelji Abramović

u 18 sati                     pok. Iva i Slavo (m) Pejić

                                  spomen u misi: pok. Ana Đaković

 

Petak, 19. 11. – Bl. Salomeja Krakovska, redovnica

u 7 sati                       pok. Ivan Janeš, đakovački župnik  - 1. godišnjica

                                   pok. Pere Ljubas

u 18 sati                     pok. Franjo Vonjak

                                  spomen u misi: pok. Željko Mijakić

 

Subota, 20. 11. – Spomen BDM u subotu

u 7 sati                       pok. Ruža Mikulić

                                  spomen u misi: pok. Ljuba Raguž

u 18 sati                     pok. Ignacije Markić

                                  spomen u misi: pok. Mirko i Anica Sabljić

 

Nedjelja, 21. 11. – SVETKOVINA KRISTA KRALJA. Zadnja nedjelja lit. godine

u 7,30 sati                  ZA ŽUPLJANE

u 9 sati                       pok. Jozo, Mila i Ivica Milanović

                                   spomen u misi: pok. Lenka Vončina

u 16,30 sati                pok. obitelji Raić

                                  spomen u misi: pok. Ruža Kazalicki

u 18 sati                     pok. Ante Erceg

                                  spomen u misi: pok. Antun Obradović